⚠️  E-shop s doplnkovým tovarom bude čoskoro opäť dostupný. Ďakujeme za pochopenie.

MINIMALIZMUS, FUNKČNOSŤ A ÚTULNOSŤ ZÁROVEŇ: ZARIAĎTE SI OBÝVAČKU V ŠTÝLE JAPANDI!

17.10.2022
Zdieľať:
Ak sledujete trendy v bývaní, možno ste narazili na nový štýl nazvaný Japandi. Ide o kombináciu japonského a škandinávskeho dizajnu, ich spoločným menovateľom je minimalizmus. Celok však nepôsobí chladne a sterilne, práve naopak – hrejivým a útulným dojmom. Výraz Japandi vznikol spojením slov japonský a škandi – tento populárny smer kombinuje prvky oboch architektonických štýlov. Tie spolu – verte alebo nie – dokonale harmonizujú. Oba národy spája láska k prírodným materiálom a záľuba v jednoduchosti. Tú badať nielen v japonskej filozofii wabi sabi, ale aj v dánskom prístupe hygge. Ak by sme si oba štýly rozdelili, škandinávsky je minimalistický, vynikajú v ňom prírodné materiály, jednoduchý a funkčný nábytok, rovné línie a neutrálne odtiene bielej, sivej a čiernej. Japonský štýl je tiež veľmi jednoduchý, typické je pre neho použitie minima nábytku. Z farebných tónov dominuje smotanová, béžová a krémová.

Japandi pre milovníkov funkčného bývania

Hlavným zmyslom Japandi je vytvorenie pokojného prostredia s atmosférou, v ktorej sa dá nerušene oddychovať. Ako preniesť Japandi do domácnosti? Zásadný je minimalizmus – snažte sa vytvoriť priestor bez zbytočností. Zvoľte dizajnový nábytok s účelnými líniami – čím jednoduchšie, tým lepšie.

Japandi vo veľkom využíva drevo, ratan, prútie, bambus, vlnu, hodváb, bavlnu a zamat. To, či sa cítite útulne, majú na svedomí aj zvolené farby v domácnosti. Stavte na zemité odtiene, Japandi zbožňuje teplé akcenty, ktoré pôsobia príjemným dojmom. Oživte nimi steny, prípadne zvoľte sedačku v teplom tóne, harmóniu v priestore vám vyčarujú aj prírodné koberce. Piesková, krémová, olivová, terakotová, hnedá a tlmené odtiene červenej budú tým pravým orechovým, na „honosné“ farby zabudnite.

Ďalším významným znakom Japandi je funkčnosť – všetko použité vybavenie vo vašej domácnosti by malo byť plne funkčné. Ak ho nepoužívate, podľa Japandi ho nepotrebujete. Minimum nábytku dáva vyniknúť otvorenému priestoru, súkromie si však viete dopriať modernými závesmi, ktoré nájdete v štúdiu Ambiente v rôznych materiálových i farebných prevedeniach.

obývacia izba v minimalistickom dizajne vo svetlých farbách

Útulnosť, v ktorej máte prehľad

…aj tak by sa dal zhrnúť Japandi štýl. Súlad s prírodou je jeho dominantným znakom. Vy si dokážete prírodu vniesť do bývania živými rastlinami. Kvety a zeleň sú nevyhnutnou súčasťou Japandi, podčiarkujú celú filozofiu smeru. Doprajte si zelené rastliny aj u vás doma, najlepšie sa budú vynímať v tehlových kvetináčoch.

Škandinávia i Japonsko – dizajnové prístupy oboch krajín si pýtajú doplnky uprednostňujúce funkčnosť pred dekoratívnymi vlastnosťami. Hodí sa napríklad keramický riad bez glazúry, vázy, pár kníh, minimalistická komoda alebo skrinky s jednoduchým dizajnom bez dekorov. Ak túžite po bývaní v štýle Japandi, netreba mu veľa – a to doslova.

Útulnú atmosféru vdýchnete bývaniu s minimom nábytku práve textíliami – či už vankúšmi, dekami, závesmi, poťahmi alebo kobercami od Ambiente. Tak čo, inšpirovali sme vás k osvieženiu vášho bývania v štýle Japandi?

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!