👋🏻  Vitajte na našom novom webe

8 trendov v bývaní a interiérovom dizajne na rok 2024

5.1.2024
Zdieľať:
8 trendov v bývaní a interiérovom dizajne na rok 2024

Otvorte dvere do sveta inovácií. V tomto článku preskúmame 8 inšpiratívnych trendov, ktoré budú udávať smerovanie interiérové dizajnu v roku 2024. Aj tento rok sa bude interiérový dizajn niesť v znamení návratu k retro prvkom, opakovania trendov, ktoré sú na výslní niekoľko rokov, ale aj noviniek, ktoré prichádzajú tento rok. Poďte s nami preskúmať top trendy, ktoré vás chytia za srdce.

Trendy v bývaní a interiérovom dizajne na rok 2024

Vybrali sme pre vás 8 najväčších trendov, ktoré budú tento rok dominovať vo svete interiérového dizajnu.

1. Organické prvky:

V roku 2024 si opäť pripomenieme lásku k prírodným materiálom a organickým tvarom. Dizajn interiéru sa stáva priestorom pre spojenie s prírodou. Kľúčovým prvkami v interiéroch bude drevo, kameň a rôzne organické tvary. Tie prinášajú do domova harmóniu, pokoj a prebúdzajú zmysel pre zodpovednosť voči životnému prostrediu. Udržateľnosť, ktorá je globálnym trendom vo viacerých oblastiach, si tak tento rok upevní svoje miesto vo svete interiérového dizajnu. Snaha výrobcov eliminovať environmentálnu stopu svojich produktov má vplyv na vznik nových inovatívnych výrobných postupov, technológií a čoraz viac tlačí do popredia recyklované a prírodné materiály. V interiéroch preto budeme môcť pozorovať prvky vyrobené z recyklovaného dreva či plastov, mušlí, morských rias alebo iných prírodných vlákien. 

Tapeta vyrobená z mušlí
Tapeta vyrobená z mušlí | Élitis – Trancoso
Tapeta vyrobená zo škrupín plodov kokosovej palmy
Tapeta vyrobená zo škrupín plodov kokosovej palmy | Élitis – Coco shells

2. Umelá inteligencia (AI):

Umenie a grafika vytvorená umelou inteligenciou naberá na popularite aj vo svete interiérov. Jednou z kľúčových oblastí, kde má AI významný vplyv, je personalizácia. Dizajnéri využívajú jej silu na vytváranie priestorov, ktoré sú nielen esteticky príjemné, ale aj funkčné a prispôsobené potrebám ich klientov. Algoritmy poháňané umelou inteligenciou dokážu analyzovať preferencie, životný štýl a zvyky jednotlivcov s cieľom navrhnúť možnosti dizajnu, ktoré sú prispôsobené ich vkusu. Okrem toho sú schopné skenovať rozsiahle databázy nábytku a dekorácií, aby našli kúsky, ktoré zodpovedajú vášmu štýlu a rozpočtu.

Umelá inteligencia sa postarala aj o revolúciu v oblasti nástrojov, ktoré dizajnéri používajú pri tvorbe návrhu interiérov. Tieto nástroje využívajú algoritmy strojového učenia a pomáhajú dizajnérom pri vytváraní vizualizácií a 3D modelov. Dizajnéri môžu experimentovať s rôznymi rozloženiami, farbami a usporiadaním nábytku. Analýzou minulých trendov a preferencií spotrebiteľov môžu dizajnéri a výrobcovia dokonca predvídať, aké štýly a farby budú populárne v budúcnosti. Vďaka tomu môžu ponúknuť klientom inovatívne dizajnové koncepty.

Návrh interiéru vytvorený za pomoci umelej inteligencie.
Návrh interiéru vytvorený za pomoci umelej inteligencie. Zdroj: unite.ai

3. Inteligentná domácnosť:

Rozvoj umelej inteligencie (AI) prináša nové možnosti aj pre systémy inteligentnej domácnosti. Inteligentné domáce zariadenia poháňané AI sú čoraz bežnejšie. Umožňujú majiteľom domov jednoducho ovládať rôzne aspekty domácnosti. Od osvetlenia, tienenia, vetrania, vykurovania, zvuku či bezpečnosti až po nábytok, ktorý sa prispôsobuje preferenciám užívateľa. Najnovšie systémy automatizácie a inteligentného riešenia pre domácnosti sú navrhnuté tak, aby dokonale zapadali do moderného interiéru a zároveň zvyšovali komfort bývania. Jedným z pozoruhodných príkladov je použitie AI v energeticky efektívnom dizajne. Algoritmy AI dokážu analyzovať vzorce spotreby energie budovy a v reálnom čase upravovať osvetlenie a systémy HVAC (vykurovanie, vetranie a klimatizácia), čím sa znižuje plytvanie energiou a minimalizujú sa náklady na bývanie.

Automatizované závesy
Automatizované závesy pomocou systému Loxone. Zdroj: loxone.com 

4. Farba je kľúčová:

Odborníci sa zhodujú, že nový rok bude charakteristický prechodom od studeného minimalizmu, ktorý charakterizovala jasná biela a sivá farba, k teplým zemitým farebným paletám. Tešiť sa môžeme na krémovú, hnedú, hrdzavú farbu a na tlmené zelené či modré odtiene.

Niektorí odborníci zdôrazňujú postupné vyčerpanie trendu neutrálnych farieb, ktorý tu dominoval niekoľko rokov. Ľudia začínajú znovu objavovať farby, ktoré sa stávajú hviezdami interiérov. Odvážne a výrazné farby vytvárajú v priestoroch zaujímavé kontrasty a dynamiku. Rozhodnite sa pre farby, ktoré odrážajú váš osobný štýl a náladu.

Za spomenutie stojí aj farba roka 2024, ktorú tradične ako každý rok, vyhlásila spoločnosť Pantone. Hrejivý a ľahko zmyselný, jemný, ružovo-oranžový odtieň dostal názov PEACH FUZZ. Táto broskyňová farba má odrážať kolektívnu túžbu po oddychu a potrebu starať sa o seba a o ostatných. Do interiérov vnesie teplo a modernú eleganciu s vintage nádychom.

Závesy značky Rubelli vo farbe roka Peach Fuzz"
Závesy značky Rubelli vo farbe roka Peach Fuzz

5. Multifunkčný nábytok:

S rastúcou potrebou efektívneho využitia priestoru získava multifunkčný nábytok na popularite. Skladacie stoly a postele, pohodlné pohovky so skrytým úložným priestorom a inovatívne riešenia vytvárajú flexibilné a praktické interiéry. Cez deň tak ponúkajú dostatok priestoru na prácu a večer vytvoria ideálny priestor na relax a spánok. Hlavný cieľ – využiť každý meter štvorcový na maximum.

Murphy výklopná posteľ je efektívnym riešením pre malé spálne
Murphy výklopná posteľ je efektívnym riešením pre malé spálne. Zdroj: designcafe.com

6. Retro prvky:

Tak ako každý rok, tak aj tento sa interiérové trendy budú skladať aj z trendov, ktoré sa opakujú už niekoľko rokov, ale tiež z retro prvkov, ktoré k nám opäť zavítali z minulosti. Vytvárajú tak pozoruhodný kontrast s inovatívnymi technológiami a umelou inteligenciou.

Posledné roky boli v rámci retra charakteristické návratom romantizmu – steny zahalené do dizajnových tapiet, či bouclé čalúnenie. Tento rok pri romantizme ešte ostaneme. Objavovať sa budú ružová a červená, kvetinové vzory, čipky a stuhy. Od vankúšov cez posteľnú bielizeň až po koberce či tapety vidíme, ako sa motív botaniky vkráda do všetkých textílií. Pozorovať môžeme kvetinový maximalizmus, ktorý vytláča malé a jemné kvetinové vzory.

Nová kolekcia saténových obliečok s kvetovaným vzorom
Nová kolekcia saténových obliečok s kvetovaným vzorom | Christian Fischbacher – MYSTIC GARDEN

7. Trendy kovy:

V roku 2024 sa očakáva, že chróm, oceľ a hliník budú zrazu všade. Tieto kovy zosilňujú akúkoľvek atmosféru miestnosti. Odborníci predpokladajú, že po rokoch dominancie zlatých a čiernych kovov získajú popularitu svetlý hliník a striebro. Vyhýbajte sa však príliš lesklým kovom a uprednostnite brúsený chróm alebo nikel – poskytujú leštenejší a sofistikovanejší vzhľad.

Hliníkové svietidlo Diskus so strieborným kovovým povrchom
Hliníkové svietidlo Diskus so strieborným kovovým povrchom | Christine Kröncke

8. Personalizovaný dizajn:

Personalizácia má v interiérovom dizajne aj tento rok kľúčové slovo. Klienti sa viac snažia o vytvorenie domova, ktorý odráža ich osobnosť a štýl. Od unikátnych kúskov nábytku po vlastnoručne vytvorené dekorácie – personalizácia je v kurze a pomáhať jej v roku 2024 bude umelá inteligencia.

Customizácia tapety s pôvodne palmovým vzorom, nahradená ihličnanmi pre potreby horského hotela
Customizácia tapety s pôvodne palmovým vzorom, nahradená ihličnanmi pre potreby horského hotela | Wall&decò – Elisir

Páčil sa vám náš článok o trendoch v bývaní a zaujímate sa o interiérový dizajn?  Prinášame vám ďalšie tipy na zaujímavé čítanie.

Zdroje:

  • The KariGhars – The Impact of Artificial Intelligence on Interior Designing
  • decorilla.com – Interior Design Trends 2024: Fresh Ways to Reinvent Your Home. Agnieszka Wilk
  • housebeautiful.com – 12 Interior Design Trends You’ll See Everywhere in 2024, According to Experts. Megdina Saint-Elien
  • architecturaldigest.com – 5 Interior Design Trends That Will Define 2024. Sarah Archer
  • pantone.com – Behind the scenes of PANTONE 13-1023 Peach Fuzz
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!