⚠️  E-shop s doplnkovým tovarom bude čoskoro opäť dostupný. Ďakujeme za pochopenie.

LED pás za TV: ako obohatiť svoj domov ambientným osvetlením

10.5.2024
Zdieľať:
LED osvetlenie za televízorom je inovatívnym riešením pre ambientné osvetlenie, ktoré dodáva vášmu domovu jedinečnú atmosféru a štýl. V tomto článku vám predstavíme túto technológiu, jej najdôležitejšie výhody a poradíme, ako čo najlepšie využiť jej možnosti.
Moderné ambientné osvetlenie vonkajšej terasy

Prečo si zvoliť ambientné osvetlenie?

V poslednom čase sa ambientné osvetlenie stalo veľmi populárnym. Je to nielen kvôli jeho štýlovému dizajnu, ktorý môže úplne zmeniť vzhľad vášho interiéru, ale aj kvôli mnohým zdravotným výhodám, ktoré prináša. Často počúvame varovania o škodlivých účinkoch používania monitorov a televízorov v úplnej tme, najmä na naše oči. Ako sa však môžeme pred týmito škodlivými účinkami chrániť?

Jedným z jednoduchých riešení by bolo úplne sa vyhnúť večernému používaniu televízie a počítača, ale to v dnešnom pretechnizovanom svete nie je možné. Ďalšou možnosťou je spoľahnúť sa na centrálne osvetlenie, ako sú stropné svietidlá alebo lustre. To však môže úplne pokaziť náš zážitok zo sledovania filmov. Preto sa ponúka tretia možnosť, a to použitie ambientného osvetlenia.

Čo je to ambientné osvetlenie a jeho výhody

Ambientné osvetlenie vytvorené LED pásikmi dodáva priestoru šarm a zlepšuje celkovú atmosféru. Táto moderná možnosť osvetlenia má osobitnú výhodu v tom, že dokáže vylepšiť a zvýrazniť estetické a dekoratívne prvky vnútorných a vonkajších priestorov. Možno ho použiť v interiéri, napríklad za televízorom, a v niektorých prípadoch aj v autách alebo na vonkajších terasách. Vďaka rôznym nastaviteľným parametrom máte možnosť vybrať si osvetlenie, ktoré dokonale zodpovedá vašim osobným preferenciám.

Štýlová vonkajšia terasa s ambientným osvetlením

Ambientné osvetlenie umožňuje flexibilne vytvárať rôzne atmosféry v miestnosti. Či už uprednostňujete útulnú, upokojujúcu, živú alebo jasnú atmosféru, osvetlenie si môžete jednoducho nastaviť podľa svojich predstáv. Teplé a mäkké svetlo navodzuje pocit útulnosti a pokoja, takže je ideálne na večerné čítanie, sledovanie filmu alebo jednoducho na relaxáciu.Väčšina LED pásikov sa dodáva s niekoľkými režimami osvetlenia vrátane stmievania a možnosťou nastavenia rôznych farieb a špeciálnych efektov. Máte tak dostatok priestoru na vlastnú kreativitu a experimentovanie. Toto moderné riešenie osvetlenia navyše využíva energeticky úspornú technológiu – LED diódy – čo prináša úsporu nákladov na elektrickú energiu.

Prečo je LED pásik ideálnou voľbou

LED pásiky sú najvhodnejším riešením najmä vďaka ich jednoduchému použitiu okolo televízora alebo počítačovej obrazovky. Pridaním okolitého osvetlenia, ktoré pokryje aj ďalšie tmavé miesta v neosvetlenej miestnosti, účinne znižujú namáhanie očí. Zreničky nie sú nútené prispôsobovať sa vysokému kontrastu, ako je to pri sledovaní v úplnej tme, ale sú naopak nútené častejšie preostrovať a žmurkať, čo v konečnom dôsledku zabraňuje ich skorému vysúšaniu a únave.

LED pásiky ponúkajú rôzne farby, môžete si k nim zaobstarať stmievač a regulovať intenzitu svetla podľa svojich predstáv. Vytvoríte tak útulnú atmosféru pre príjemné večerné chvíle. Prípadne môžete pomocou RGB ovládača jednoducho prepínať medzi farbami podľa aktuálnej nálady. Váš interiér sa tak môže každý večer zahaliť do inej farby.

Inštalácia LED pásika za televízor

S trochou zručnosti si dokážete LED pásik nainštalovať na zadnú stranu televízora aj sami (zadná strana pásika je samolepiaca). Postup je celkom jednoduchý. LED pásik určený priamo na osvetlenie televízora nemusíte strihať, v balení sú už pripravené dva kusy dlhé 60 cm.Zadná strana televízora by mala byť najprv dôkladne odmastená a zbavená nečistôt. Potom stačí odlepiť zadnú 3M fóliu a nalepiť pásik na určené miesto. Nakoniec sa osvetlenie zapojí do USB konektora televízora, ktorý zabezpečuje napájanie. Vďaka farebným LED diódam RGB môžete na pozadí vytvoriť úžasné ambientné osvetlenie, ktorého farbu, intenzitu a efekty možno voliteľne nastaviť pomocou priloženého diaľkového ovládania.

LED pás na stene za televízorom s efektom ambientného osvetlenia

Integrácia s domácim inteligentným systémom

SMART funkcie umožňujú prepojenie ambientného osvetlenia so SMART zariadením alebo domácim SMART ekosystémom. Môžete napríklad prepojiť SMART ambientné osvetlenie za televízorom so SMART reproduktormi, hlasovým asistentom alebo použiť mobilnú aplikáciu na ovládanie osvetlenia. Ambientné osvetlenie toho dokáže aj viac. Ďalšie vlastnosti, ktoré má ambientné osvetlenie televízora, môžu výrazne zvýšiť váš zážitok pri sledovaní obľúbených filmov a seriálov.

Nastavenie chromatickosti umožňuje prispôsobiť farby osvetlenia podľa vašich preferencií. Táto funkcia je vhodná pre nastavenie rôznych atmosfér a scenárov. Pri použití ambientného osvetlenia si môžete vybrať z rôznych farieb, a to buď manuálne, alebo pomocou diaľkového ovládania. Ďalšou SMART funkciou je stmievateľnosť, čo znamená možnosť regulovať jas osvetlenia. Táto funkcia umožňuje nastaviť intenzitu svetla podľa vašich aktuálnych potrieb. Stmievanie je užitočné aj na vytváranie rôznych atmosfér, úsporu energie alebo prispôsobenie osvetlenia rôznym činnostiam.

Integrácia ambientného osvetlenia s domácim SMART ekosystémom môže v niektorých prípadoch vyžadovať odborné technické znalosti, preto odporúčame konzultáciu s odborníkom.

Ambientné osvetlenie pre lepší obraz a zdravšie oči

Zrak je náš najdôležitejší zmysel, ktorý nám poskytuje najviac vnemov. Prostredníctvom neho získavame približne 80 % informácií, ktoré nám pomáhajú orientovať sa vo svete. Zameriava sa predovšetkým na vnímanie kontrastu. Väčšina problémov s očami je spôsobená nedostatkom svetla v miestnosti, kde je umiestnený televízor alebo počítačový monitor.

Pri vysokom kontraste medzi tmou alebo šerom v miestnosti a obrazovkou očné svaly neustále pracujú a namáhajú sa. Sami určite viete, že ak počas sledovania televízora alebo počítačovej obrazovky zapnete hlavný luster v miestnosti, vášmu zraku sa uľaví, ale kvalita obrazu akoby sa vytratila. Svetlo sa môže odrážať od monitora alebo televízora, od sklenených alebo lesklých povrchov a rušiť vás pri ich sledovaní.Pridaním svetla za obrazovku sa zlepší kvalita obrazu, ktorý má vyšší kontrast, pričom nedochádza k oslneniu, vytváraniu nežiaducich odleskov od skla obrazovky alebo nábytku, svieteniu do očí atď. V tomto zmysle má ambientné osvetlenie nielen estetickú funkciu, ale slúži aj ako zdravotná pomôcka pre vaše oči. V prípade samolepiacich LED pásikov za televízor je inštalácia zvyčajne veľmi jednoduchá a zvládnete ju sami. Zložitejšiu inštaláciu v interiéri alebo exteriéri je možné zakúpiť u kvalitných predajcov LED pásikov ako doplnkovú službu k samotnému výrobku.

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!