👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Kvalitná výplň do vankúša a periny: Ako si správne vybrať?

28.2.2023
Zdieľať:
Človek strávi v posteli približne tretinu svojho života. Kvalitný spánok je preto nevyhnutý pre spokojný život – dobíja nám baterky, robí nás šťastnejšími a je súčasťou zdravého životného štýlu. K dobrému spánku prispieva nie len vhodný výber matraca, ale aj vankúša a paplóna. Zahoďte predsudky voči perovým a páperovým výplniam. Prezradíme vám, prečo sú náplne do vankúšov a paplónov z peria a páperia najkvalitnejšie a načo si pri ich výbere dať pozor.
Kvalitná výplň do vankúša a periny: Ako si správne vybrať?

Obsah článku

  • Prečo si zvoliť lôžkoviny z peria a páperia?
  • Aký je rozdiel medzi perím a páperím?
  • Kačacie a husacie perie. Ktoré je kvalitnejšie?
  • Moderné perie a páperie
  • Ako rozoznať kvalitné perie a páperie?
  • Koľko peria a páperia ide do vankúša?
  • Starostlivosť o vankúše a prikrývky z peria a páperia
  • Tipy pre kvalitné páperové vankúše a paplóny

Páperový vankúš a perina značky Kamýk Daunen
Páperové lôžkoviny Kamýk Daunen | kamykdaunen.cz

Prečo si zvoliť lôžkoviny z peria a páperia?

Naši predkovia veľmi dobre poznali benefity výplní z peria a páperia – ide predsa o najkvalitnejší a najprirodzenejší materiál na spanie. Tieto lôžkoviny sa vyznačujú dlhou životnosťou, mäkkosťou, ľahkosťou a vzdušnosťou. Sú prispôsobivé a ideálne priľnú k ľudskému telu. Majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Sú vhodné v zime, pretože udržiavajú teplo, ale aj v lete, lebo zabraňujú prehrievaniu tela. Dôležitou vlastnosťou je ich schopnosť absorbovať telesnú vlhkosť, vďaka čomu zabezpečujú prirodzenú tepelnú reguláciu behom spánku. Skutočne kvalitné páperové vankúše a paplóny sú antialergické (prach, roztoče), dajú sa prať a ich kvalitatívne vlastnosti sú garantované významnými certifikátmi. Unikátne vlastnosti peria a páperia vytvárajú optimálnu klímu, aby naša pokožka mohla celú noc dýchať.

Aký je rozdiel medzi perím a páperím?

Pod perím si môžeme predstaviť vrchnú časť peria, ktorá je pripevnená k pevnej, centrálnej stonke – tzv. kostrnke. Ide o klasické perie, ktoré naše staré mamy párali a používali ho ako výplň do vankúšov a prikrývok. V prípade ponechania kostrnky má perie uzatvorenú štruktúru a dá sa oprať. Perie vytvára výšku, tvar a objem vankúša a periny.

Páperie naopak rastie bez kostrnky a vzhľadom pripomína snehovú vločku. Predstavuje podkladovú vrstvu nachádzajúcu sa v spodnej časti peria, ktorá je priľnutá ku koži. Má perfektné tepelnoizolačné vlastnosti. Vytvára žiadanú mäkkosť a ľahkosť vankúša a periny. 

Rozdiel medzi perím a páperím

Kačacie a husacie perie. Ktoré je kvalitnejšie?

Najčastejším zdrojom peria a páperia do výplní sú kačice a husi. Kačacie perie a páperie je lacnejšie, pretože má v sebe viac mastnoty a špecifickú arómu, ktorá môže ľuďom prekážať. Husacie perie a páperie má lepšie vlastnosti a je kvalitnejšie, čo sa odráža na jeho vyššej cene. S obľubou sa používa v luxusnom segmente. 

Najkvalitnejšie a najluxusnejšie výplne pochádzajú z kajky morskej. Páperie tejto divokej islandskej kačice sa považuje za najľahší a najviac izolačný nespracovaný materiál na svete. Vtáky ho zhadzujú z hrude a používajú ho na izoláciu svojich hniezd. Zberá sa po tom, čo mláďatá opustia hniezdo. Páperie z kajky morskej je skutočne exkluzívnym a vzácnym materiálom.

Najluxusnejšie páperie sveta z kajky morskej
Najluxusnejšie páperie sveta – Kajka morská | Shutterstock.com

Medzi ďalšie výplne používané vo vankúšoch a paplónoch patria umelé antialergické vlákna, ktoré však nedokážu naplno substituovať perfektné vlastnosti prírodného peria a páperia. Na trhu dokonca nájdeme aj rôzne špeciálne výplne z divokého hodvábu, či vlasov horského dobytka Yaka. Takéto lôžkoviny sú vhodné na leto, pretože príjemne chladia.

Zahoďte predsudky – tradičné perie a páperie v novom šate

Klasika, ktorú si pamätáme ešte z prázdnin u našich starých mám. Páperové vankúše a periny boli pohodlné, hrejivé a ich vyššia hmotnosť pôsobila ako objatie vyvolávajúce pocit bezpečia. Problémom však bola ich hygiena. Staré mamy perie párali a oddeľovali ho od kostrniek, čím bola poškodená jeho štruktúra. Čistilo sa len nasucho – fúkaním na perie došlo k odstráneniu pevných zvyškov nečistôt. Avšak nebolo ho možné prať a vyčistiť od biologických zvyškov. Pri kontakte s vodou by totiž prišlo o svoje výborné vlastnosti a znehodnotilo sa. Perie tak zostalo aj naďalej znečistené biologickými zvyškami, následkom čoho spôsobovalo rôzne alergie na roztoče či prach.

Technológie spracovania peria a páperia však prešli obrovskou zmenou. Aj v našich končinách dnes prevláda prístup príznačný pre západné a škandinávske krajiny. Pri tomto spracovaní sa perie nepára, ale TRIEDI, vďaka čomu sa zachováva v celku. Následne sa niekoľkokrát premýva pri nízkych teplotách, potom sa suší až do 120 °C a nakoniec chladí na izbovú teplotu. Perie je tak zbavené biologických nečistôt. Ďalšou výhodou je nahusto vytkaný sýpok, vďaka ktorému sa roztoče nedostanú do vnútra vankúša.

Vysokokvalitné páperové paplóny a vankúše už nemajú podobu ťažkých „duchien“. Dnes sú na trhu dostupné tenšie prešívané prikrývky, ktoré sú ľahké, pohodlné a zabezpečia vám luxusný spánok. Perie sa v nich nezosypáva, ale je rovnomerne rozložené v celej prikrývke. 

Ako rozoznať kvalitné perie a páperie?

Kvalita peria sa určuje podľa jeho schopnosti uzamknúť vo svojom vnútri vzduch – čím viac, tým lepšie. Ďalším znakom kvality je schopnosť peria udržať si stály tvar, zostať nadýchané. Čím rýchlejšie sa lôžkovina dostane do svojho pôvodného tvaru, tým vyššia je jej kvalita. 

Pri výbere vhodnej lôžkoviny odporúčame dôkladne pozerať na štítky. Sledujte podiel peria a páperia vo vankúšoch a prikrývkach. Zvoľte si prikrývky s vyšším percentom páperia – sú kvalitnejšie. Platí totiž, že čím viac páperia obsahujú, tým sú, pri rovnakej hrejivosti, ľahšie. Certifikovaný výrobcovia vždy tento pomer uvádzajú v zložení. Napríklad pomer 90/10 predstavuje 90 % páperia a 10 % peria. A ako zistíte, z akého zdroja výplň pochádza? Pokiaľ v popise zviera nie je špecifikované, náplň obsahuje perie a páperie z kačice. V prípade, že natrafíte na perinu s obsahom 90 % HUSACIEHO páperia a 10 % HUSACIEHO peria, viete, že ide o skutočne prvotriednu kvalitu. Výrobcovia sa chcú zložením pochváliť, a preto vždy uvádzajú hus ako zdroj. Dôležitou vlastnosťou kvalitných páperových lôžkovín je aj možnosť prať ich v práčke, a dokonca sušiť v sušičke.

Naopak, lôžkoviny plnené nekvalitným perím a páperím majú nízku cenu. Pozor si treba dávať predovšetkým na ich zloženie. V prípade nápisu „zmes peria a páperia“, bez bližšej špecifikácie, boli vo výplni použité iba zvyšky peria a páperia. Tieto vankúše a periny nie je možné prať, preto nie sú hygienicky ani sterilne ošetrené a vyvolávajú rôzne alergie.

A ako zistíte voľným okom, že sa vám na páperovom vankúši bude dobre spať? Platí nepísané pravidlo: čím je páperový vankúš alebo paplón ľahší, tým lepšie!

Páperový vankúš a perina značky Kamýk Daunen
Páperový vankúš a perina Kamýk Daunen | kamykdaunen.cz

Koľko peria ide do vankúša?

Pri plnení vankúša perím a páperím je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Jedným z týchto faktorov je veľkosť vankúša. Veľkosť vankúša by mala zohľadňovať vašu postavu a tvar tela. Pre zdravý spánok je dôležité udržiavať hlavu a krk v rovine s chrbticou, aby sa predišlo nepohodliu a možným bolestiam. Okrem toho, výber správneho vankúša ovplyvňuje aj poloha v akej obvykle spíte.

Je logické, že väčšie a vyššie vankúše budú obsahovať väčšie množstvo náplne v porovnaní s menšími vankúšmi. Len pre ukážku, ak plánujete vyplniť nízky vankúš s rozmermi 50×70 cm, budete potrebovať približne 120 gramov páperia a 410 gramov peria. Avšak, pre vysoký vankúš s rozmermi 70×90 cm budete potrebovať približne 220 gramov páperia a až 1100 gramov peria. Pre zistenie správneho množstva výplne pre váš vankúš môžete využiť našu ilustráciu zobrazenú nižšie. Treba však mať na pamäti, že táto ilustrácia slúži len ako orientačný bod. Konkrétne množstvo výplne bude vždy závisieť od vašich individuálnych preferencií, či už ide o požadovanú tvrdosť alebo samotné rozmery vášho vankúša.

mnozstvo peria a páperia do vankusa - infografika

Ak máte doma vankúše s neštandardnými rozmermi a naša ilustrácia vám nepomohla, prikladáme odporúčané množstvo výplne pre ďalšie veľkosti vankúšov:

Ako sa správne starať o perové a páperové vankúše a prikrývky?

Výrobky s triedeným perím a páperím nie sú náročné na údržbu. Inovatívne technológie spracovania a kvalitný, husto tkaný sýpok nám dali možnosť paplóny a vankúše čistiť v práčke. Odporúčame prať ich s jemným pracím programom na maximálnej teplote 60 °C. Po vypratí ich môžete sušiť v sušičke, dbajte však na pokyny výrobcu. Správne sušenie dodá vankúšom pôvodnú vzdušnosť. Nikdy ich však nesušte na slnku – priame slnečné svetlo narušuje prirodzenú vlhkosť peria a páperia, ktorá je dôležitá pre zachovanie elasticity.

Aby vaše páperové lôžkoviny vydržali stále také kvalitné a vzdušné, nemali by ste ich príliš stlačovať. Páperové výrobky po použití vždy pretrepte a prevzdušnite ľahkým vytrasením. Vankúše aj paplóny pravidelne vetrajte – odparí sa tak vstrebaná telesná vlhkosť. 

A ako často ich čistiť a kedy ich vymeniť? Páperové vankúše čistite každé 2 – 3 roky a obnovte ich každých 5 rokov. Páperové periny čistite každých 4 – 5 rokov a vymeňte ich najneskôr po 10 rokoch. 

Náš tip:

Záleží vám na kvalite spánku? Poradíme vám, ako si vybrať kvalitnú posteľnú bielizeň.


Hľadáte kvalitné páperové vankúše a paplóny? Vyskúšajte renomovanú českú značku Kamyk Daunen

Chcete sa vyspať ako v bavlnke? Navštívte naše interiérové štúdio Ambiente a vyberte si z ponuky kvalitných páperových paplónov a vankúšov od prvotriedneho českého výrobcu Kamyk Daunen. Značka je komplexným a moderným spracovateľom peria a páperia a výrobca vankúšov a prikrývok tej najvyššej kvality. Spoločnosť je držiteľom množstva certifikátov kvality. Textílie disponujú kvalitou Ökotex. Všetky produkty splňujú normy NOMITE a sú vhodné aj pre alergikov. Certifikát DAUNASAN zas značí, že výrobky sú vyhovujúce z hľadiska sterility a čistoty požiadavkám európskych noriem EN 12935. 

Okrem značky Kamyk Daunen v našom portfóliu nájdete aj luxusné lôžkoviny renomovanej švajčiarskej značky Christian Fischbacher, či popredného výrobcu páperových vankúšov a paplónov Dorbena.

Príďte do showroomu Ambiente Design a poraďte sa s našimi špecializovanými odborníkmi. Spoločne vám vyberieme ideálny vankúš a prikrývku, ktoré vám zabezpečia kvalitný a zdravý spánok. Investícia do správnych lôžkovín sa oplatí a odmení vás v podobe fyzickej a psychickej pohody.

kontaktovať ambiente
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!