👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Kompletný návod, ako tapetovať steny – od prípravy až po samotné lepenie

12.11.2023
Zdieľať:
Kompletný návod, ako tapetovať steny – od prípravy až po samotné lepenie

Túžite po dokonalo vytapetovaných stenách? Chcete ušetriť za služby odborníkov, alebo ste len dostatočne zruční a zvládnete to aj sami? Podľa nášho návodu si nalepíte tapety ako profesionál. Zistíte, ako vypočítať spotrebu tapiet a ako pripraviť steny na tapetovanie. Poradíme vám, bez akých pomôcok sa nezaobídete a aký postup zvoliť. Objavte naše tipy a triky, vďaka ktorým zvládnete tapetovanie s ľahkosťou a dosiahnete profesionálny výsledok.Obsah článku

Muž nanášajúci lepidlo pred tapetovaním

Nanášanie lepidla pred tapetovaním. Zdroj: freepik.com

Predtým, ako sa pustíme do samotného návodu, chceme vás upozorniť, že svojpomocné tapetovanie bez odborného dohľadu je vždy vykonávané na vlastné riziko. Aby boli vaše steny skutočne dokonalé a bezchybné, a finančné prostriedky a čas vynaložený na výber tapiet nevyšli na zmar, odporúčame vám nechať tapetovanie na odborníkov. Naši skúsení tapetári sa o všetko postarajú za vás.

Ak si však trúfate a ste dostatočne zruční, môžete si skúsiť nainštalovať tapety sami. Okrem vybranej tapety budete potrebovať kvalitné lepidlo, vhodné nástroje a dobre pripravený podklad.

Koľko tapety budete potrebovať?

Pred samotnou kúpou a inštaláciou tapiet je potrebné presne vymerať veľkosť steny, ktorá sa bude tapetovať. Myslite na všetky dvere, okná či iné prvky, ktoré treba pri meraní brať do úvahy.

Na výpočet spotreby tapiet nám pošlite šírku a výšku vašej steny. Potrebné množstvo si môžete vypočítať aj sami pomocou nasledovného vzorca:

Rozmer tapiet v m² = (výška steny x šírka steny, na ktorú budeme tapety umiestňovať) × 1,1 (koeficient 1,1 vyjadruje 10% straty, s ktorými treba pri tapetovaní počítať)

Výsledný rozmer tapiet je ale iba orientačný, pretože spotreba tapety sa počíta na rolky, nie na metre štvorcové a v rolkách sa tapety aj predávajú. Berte do úvahy aj raport – vzdialenosť v cm, po ktorej sa vzor na tapete opakuje. Nachádza sa na etikete tapety.

Dajte pozor aj na číslo šarže – každá skupina roliek ho má totiž vlastné. Rolka s iným číslom šarže má síce rovnaký vzor, ale farebný odtieň potlače môže byť odlišný.

Muž vymeriavajúci stenu

Pred kúpou tapiet najprv odmerajte veľkosť steny. Zdroj: freepik.com

Náš tip

Vždy si kúpte o jednu rolku navyše. Ak by sa tapeta poškodila, pri doobjednaní novej rolky už nemusí byť k dispozícii rovnaké číslo šarže.

Nevyhnutné pomôcky

Tapetovanie si vyžaduje určitú zručnosť v kombinácii s kvalitnou výbavou a náradím. Budete potrebovať:

  • tapety,
  • lepidlo,
  • nádobu na lepidlo,
  • štetec alebo valček na lepidlo,
  • drevené miešadlo,
  • olovnicu, vodováhu a laserové pravítko (na vyznačenie zvislých línii na stene),
  • ceruzku,
  • mäkkú špongiu, kefu alebo handričku,
  • zalamovací nôž,
  • pravítko alebo zvinovací meter,
  • gumový valček alebo tapetovaciu stierku,
  • (dvoj)rebrík.

Pokyny pred samotným tapetovaním 

Skôr ako sa pustíte do tapetovania, pripravte naň aj vaše steny. Tie musia byť vystierkované, hladké, dostatočne pevné a bez prasklín. Najlepšie tieto podmienky spĺňa hladká sadrová stierka alebo prebrúsený a pretmelený sadrokartón. Zároveň zo steny odstráňte všetky nečistoty a prach. Pre každý druh tapety samozrejme platia iné špecifiká, ktoré je potrebné taktiež zohľadniť.

Pred nanesením tapety vám odporúčame ošetriť stenu penetračným náterom, ktorý povrch uzavrie a zabráni vsiaknutiu lepidla do steny.

Pre ľahšiu aplikáciu tapety vám odporúčame odmontovať zásuvky a vypínače. Nezabudnite však vypnúť v týchto zásuvkách prúd!

Keď je stena pripravená, vizuálne skontrolujte kvalitu vybraných tapiet. Nesmú vykazovať žiadne známky poškodenia. Jednotlivé roly sa nemôžu líšiť vo farebnosti či vzoroch. Kontrolu vykonajte aj porovnaním čísla šarže, ktorým je každá rolka označená.

Následne si odmerajte výšku miestnosti a k ​​dĺžke tapiet pripočítajte ešte 5 cm pri hornom aj spodnom okraji. Napríklad, ak je váš strop vysoký 2 metre, výsledný pruh tapety bude mať dĺžku 210 cm.

V ďalšom kroku odrežte niekoľko pruhov tapety. Pred ich nalepením na stenu ich však pre istotu poukladajte vedľa seba na zem. Skontrolujte, či vzory na jednotlivých pruhoch na seba nadväzujú. Pruhy si môžete označiť aj číslom – jednoduchšie tak zachováte správne poradie.

Náš tip

Počas tapetovania sa snažte v miestnosti udržiavať rovnakú teplotu, ideálne v intervale medzi 19 – 21 °C. Vyvarujte sa prievanu. Ak je v priestore vlhko, zapnite radiátor a v lete vetrajte. 

Postup tapetovania

Pred tapetovaním si dôkladne prečítajte návod na použitie, ktorý nájdete na vašej zakúpenej tapete.

Inštalácia tapety závisí od materiálu, z ktorého je zhotovená. Dôraz klaďte na druh tapety:

Vliesové:

  • Jednoduchá inštalácia. Nepotrebujú žiaden čas na navlhčenie, na rozdiel od papierových tapiet.
  • Ľahké odstraňovanie. Strhávajú sa tiež za sucha a vďaka ich vysokej pevnosti – i bezo zvyšku. Prakticky v jednom kuse odlepíte celý pás tapety.

Vinylové:

  • Zložitejšia inštalácia (určite odporúčame využiť odborníka).
  • Po príprave hladkou stierkou ich možno nalepiť na rôzne podklady.
  • Lepidlo sa zvyčajne lepí na tapetu aj na povrch steny.

Textilné:

  • Aplikácia podobná ako pri vinylových tapetách.
  • Náročnejšia manipulácia – odporúčame poveriť tapetovaním odborníkaV Ambiente s tým však nebudeme mať najmenší problém.

Papierové:

  • Náročnejšia inštalácia aj odstraňovanie. Lepidlo sa nanáša priamo na tapetu, ktorá musí pred lepením nasiaknuť lepidlom, resp. napučať.

Sledujte nasledovné kroky:

1. Pomocou olovnice a vodováhy si vymerajte a ceruzkou si na vybranú stenu naznačte bodyPoužitím lasera vytvorte zvislú čiaru, ku ktorej priložíte okraje tapety.

2. Podľa návodu od výrobcu si pripravte lepidlo na tapety.

3. Pri aplikácii lepidla sa držte pokynov na rolke – líšia v závislosti od materiálu tapiet. Postupujte od stredu a rovnomerne ho roztierajte do všetkých strán. Dodržiavajte dobu nasiaknutia.

V prípade vinylových tapiet naneste lepidlo pomocou špeciálneho tapetovacieho valčeka priamo na tapetu a približne 3-5 minút počkajte, aby sa lepidlo stihlo nasiaknuť (dodržiavajte rovnaký čas u všetkých pruhov tapiet). V prípade vliesových tapiet naneste tenkú a súvislú vrstvu lepidla priamo na stenu (nie na tapetu), mierne za okraj nakreslenej vodiacej čiary.

4. Tapety lepte zhora nadol, tesne vedľa seba. Dbajte na to, aby bol vzor správne napasovaný. Vrchnú časť tapety prilepte k vrchnému okraju steny tak, aby ju o 5 cm presahovala. Celý pruh zarovnajte podľa vodiacej čiary a pomaly ho pritláčajte v smere zhora-nadol. 

5. Vzniknuté vzduchové bubliny vytláčajte od stredu smerom k vonkajším okrajom pomocou gumového valčeka alebo tapetovacej stierky.

6. Presahy na hornom a spodnom okraji zatlačte do rohov pomocou stierky a odrežte ich ostrým alebo zalamovacím nožom.

7. Postup opakujte aj pri zvyšných pruhoch. Prikladajte ich tesne vedľa seba a dbajte na to, aby jednotlivé diely a vzory na seba nadväzovali.

8. Hrany na spojoch zahladíte pomocou gumového valčeka alebo stierky.

9. Zvyšky lepidla môžete odstrániť navlhčenou mäkkou špongiou alebo handričkou. Pri utieraní postupujte opatrne, aby ste nepoškodili povrch tapety.

10. Po tapetovaní udržujte stabilnú teplotu v miestnosti okolo 20 °C a nevetrajte približne 24 hodín. Lepidlo musí poriadne preschnúť, inak by sa tapeta mohla stiahnuť a odhaliť spoje jednotlivých dielov.

Široká ponuka tapiet v Ambiente

V Ambiente vám ponúkame obrovský výber tapiet renomovaných svetových značiek ako ArteCasamanceÉlitisGlamoraJames HareMasureelPierre Frey či Wall&decò. Navštívte nás v showroome, v ktorom vám ukážeme veľké množstvo katalógov a vzorkovníkov. Spoločne vyberieme tapetu pre váš interiér.

Záver

Ak budete precízne postupovať podľa nášho návodu, tapetovanie zvládnete jednoducho a s odborným výsledkom. Nezabudnite si pri kúpe tapiet vopred vypočítať spotrebu tapety. Vyzbrojte sa potrebnými pomôckami a nástrojmi na tapetovanie. Steny pred tapetovaním vystierkujte. Zabezpečte, aby boli hladké, dostatočne pevné, čisté a bez prasklín. Narežte si potrebné množstvo tapiet a postupujte presne podľa nášho návodu. Dodržiavaním našich tipov budete mať steny, na ktoré budete pyšní. 

Rovnako sme aj my pyšní na vytepované steny u nás v showroome. Ak máte ďalšie otázky k tapetovaniu, kontaktujte našich dizajnérov alebo priamo navštívte náš showroom, kde nájdete inšpiráciu a odpovede k dizajnovým tapetám.

Na záver si užite pohľad na instagramový príspevok našej vynovenej steny v showroome.

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!